Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτες βοήθειες σε σοβαρό τραυματισμό

 στο σκι / σνόουμπορντ

Δημοσιεύθηκε 25/ 1/ 2012 στις 10:41
από

ygeia.gr

Το νέο μικρό site σχετικά με την υγεία!

Κάνοντας ανέμελα σκι / σνόουμπορντ μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε κάποιο σοβαρό τραυματισμό κάποιου αλλού. Ο πανικός δεν είναι ότι καλύτερο, αφού ο συνάνθρωπος μας χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια σας. Διαβάστε στη συνέχεια τι μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήσετε και να κάνετε άλλη μια καλή πράξη.
Σε κάθε σοβαρό ατύχημα θα πρέπει να διασφαλίσετε κατά προτεραιότητα την ασφάλεια των τραυματισμένων σκιέρ. Πώς θα γίνει αυτό;
  • Καρφώστε  ένα ζευγάρι σκι δίπλα από τον τόπο του ατυχήματος για να προειδοποιήσετε και τους άλλους για τη  θέση του τραυματισμένου. Στη συνέχεια, καλέστε την υπηρεσία διάσωσης. Αν είστε μαζί με κάποιο φίλο, ένας από σας θα πρέπει να παραμείνει με τον τραυματία.
  • Διατηρήστε τον τραυματία όσο ζεστό μπορείτε, αφαιρέστε του τα σκι με προσοχή αλλά όχι τις μπότες. Μην του δώσετε αλκοόλ, αφού παροδικά μπορεί να ζεστάνει αλλά μετά κρυώνει απότομα τον οργανισμό, πράγμα που δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία του.
  • Εάν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα μιας κάκωσης σπονδυλικής στήλης ή τραυματισμού του αυχένα μην προσπαθήσετε να τον μετακινήσετε.
  • Εμφανή αιμορραγία θα πρέπει να τη σταματήσετε αμέσως εφαρμόζοντας άμεση πίεση (με ένα γαντι, ρουχο κ.α.) και αν είναι δυνατόν να έχετε το σημείο πιο ψηλά από το κορμό (π.χ. αν είναι άκρο).
  • Αν ο σκιέρ έχει χάσει την συνείδηση του (δεν σας απαντά όταν του μιλάτε) πρέπει να τον γυρίσετε προσεκτικά στη μία πλευρά, εξασφαλίζοντας ότι το στόμα του είναι άδειο, δεν έχει χιόνι η εμετό.  Αν είναι γεμάτο αφαιρέστε όσο γίνετε περισσότερο χιόνι και γρήγορα. Αφήστε τον γερμένο στο πλάι ώστε να μπορεί να κάνει εμετό και να μην πνιγεί. Ελέγξτε αν υπάρχει σφυγμός στη καρωτίδα, ακουμπώντας με τα γυμνά δάχτυλα σας στο σημείο οπού βρίσκεται η αρτηρία. Αν δεν υπάρχει ψηλαφητός παλμός ή βλέπετε ότι ο τραυματίας δεν αναπνέει, ξεκινήστε αμέσως καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνητής αναπνοής, σε συνδυασμό με εξωτερική συμπίεση του θώρακα, θα πρέπει να εμποδίσει την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης του πάσχοντα και να τον διατηρήσει τη ζωή, ώσπου να γίνει δυνατή η παροχή πιο εξειδικευμένης βοήθειας.
  • Αν ο τραυματισμός δεν είναι τόσο σοβαρός και ο σκιέρ / σνοουμπόρντερ απλώς έχει κάκωση στο σώμα, προσπαθήστε να τον πείσετε να περιμένει έως ότου έρθει βοήθεια από το χιονοδρομικό. Αρκετές φορές δεν φαίνεται η σοβαρότητα του τραυματισμού επειδή είναι ακόμα ζεστός ο τραυματίας.
  • Επίσης η διάσειση μπορεί να συμβεί μετά από κάποια ώρα και να υπάρξει ζαλάδα που αυξάνει το ρίσκο για σοβαρότερο τραυματισμό αν δεν γίνουν εξετάσεις για να αποκλειστεί βλάβη στον εγκέφαλο. Οπότε καλό είναι να γίνει μια «βόλτα» με το ειδικό έλκηθρο πρώτων βοηθειών και να εξεταστεί από ειδικό παρά να υπάρξει κάποια επιπλοκή μετά.
  • Οι τραυματισμοί των ποδιών είναι πολύ συχνοί όταν κάποιος κάνει σκι ή σνόουμπορντ. Τα μπατόν μπορούν να βοηθήσουν στην ακινητοποίηση των κάτω άκρων όταν υπάρχει υποψία για κάταγμα (ακινητοποίηση με δέσιμο τους γύρω από το πάσχον άκρο).
  • Αν υπάρξει τραυματισμός στο άνω άκρο, θα πρέπει να προστατευτεί και να δεθεί με ένα κασκόλ η μπλούζα για να κρατιέται ακίνητο μέχρι να έρθει βοήθεια.
Αν όλα αυτά σας φόβισαν, να θυμάστε ότι έχετε μικρή πιθανότητα να δείτε σοβαρό τραυματισμό γιατί είναι σπάνιοι γενικά, ενώ πιο κοινοί είναι οι μικροτραυματισμοί, οπού δεν χρειάζεται παρά μόνο λίγη ξεκούραση και μετά μπορεί να συνεχίσει το σκι ή σνόουμπορντ χωρίς πρόβλημα.
Καλές καταβάσεις!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΣΙΟΣ M.D.
Ειδικός Ομοιοπαθητικός – Παθολόγος
www.homeoathens.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου